ALUE- JA KUNTAVAALIT
![](https://bin.yhdistysavain.fi/1600560/N3zjFxZviAiqkjFkh8lp0bdAD7@1000=bavqe27hLw/Liikkumattomuus%20kustannukset%20kunnittain%20Kymenlaaksossa.jpg)
Kunnat ovat kotitalouksien jälkeen suurin liikunnan ja urheilun rahoittaja sekä keskeinen liikkumisen ja liikunnan harrastamisen mahdollistaja. On ensiarvoisen tärkeää, että uusiin valtuustoihin valitaan liikuntamyönteisiä päättäjiä.
Liikuntaväen on hyvä olla valppaana ja äänestää myös liikuntaehdokkaita. Vaaleissa läpimenneillä vasta se kunnollinen vaikuttamisen mahdollisuus! Liikunta ja urheilu ovat Suomen suurin kansanliike ja sen ääni tulee olla esillä vaaleissa.
Kunta- ja aluevaaleista liikuntavaalit – Suomen Liikunnan Alueet ry:n ja liikunnan aluejärjestöjen vaalitavoitteet
Liikunnan aluejärjestöt yhdessä yhteistyö- ja palvelujärjestönsä Suomen Liikunnan Alueet ry:n kanssa ovat asettaneet yhteiset kunta- ja aluevaalitavoitteet, joiden saavuttamiseksi ehdotetaan konkreettisia toimenpiteitä kunta- ja aluepäättäjille liikkeen ja liikunnan edistämiseksi.
Kunnat ovat kotitalouksien jälkeen suurin liikunnan ja urheilun rahoittaja sekä keskeinen liikkumisen ja liikunnan harrastamisen mahdollistaja. On ensiarvoisen tärkeää, että uusiin valtuustoihin valitaan liikuntamyönteisiä päättäjiä.
Suomen Liikunnan Alueet ry ja liikunnan aluejärjestöt painottavat kuntavaalitavoitteissaan kolmea kokonaisuutta:
- Liikkumisen ja liikunnan edellytykset
- Urheiluseurojen tukeminen ja harrastamisen edistäminen
- Olosuhteet ja kuntien veto- ja pitovoima.
Kokonaisuuksille on määritelty tavoitteet sekä ehdotettu konkreettisia toimenpiteitä.
– Liikunnan aluejärjestöt tekevät läheistä yhteistyötä kuntien ja paikallisten urheiluseurojen kanssa. Kokonaisuudet kumpuavat tästä arjen tekemisestä paikallisella ja alueellisella tasolla. Liikkeen lisäämisen ja liikunnan harrastamisen edistämisessä ensiarvoisen tärkeää on resurssien turvaaminen sekä se, että kunta edistää asiaa tavoitteellisesti ja poikkihallinnollisesti. Näin varmistetaan asian johdonmukainen edistäminen, saadaan maksimoitua hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hyödyt sekä minimoitua liikkumattomuuden ja paikallaanolon kustannukset, toteaa Suomen Liikunnan Alueet ry:n puheenjohtaja Markku Siponen, joka on itsekin kuntapäättäjä.
Liikunta- ja urheiluseurat ovat kunnan veto- ja pitovoiman sekä elinkeinotoiminnan näkökulmasta tärkeitä toimijoita. Seurat ovat monelle tärkeitä harrastamisen paikkoja, jotka luovat ihmisille hyvinvointia ja sisältöä elämään.
– On tärkeää, että kunta edistää urheiluseurojen vahvasti vapaaehtoisuuteen perustuvaa toimintaa toiminta- ja tapahtuma-avustuksin. Salivuorojen osalta toimenpide-ehdotuksemme on, että alle 18-vuotiaiden vuorojen tulee olla maksuttomia ja alle 12-vuotiaiden liikuntavuorojen tulee olla ennen klo 20. Lisäksi on tärkeää, että urheiluseuroja kuullaan kunnan päätöksenteossa kertoo Suomen Liikunnan Alueet ry:n pääsihteeri Heidi Pekkola, joka toimi vaalitavoitteet valmistelleen ryhmän sihteerinä.
Kunnilla on keskeinen rooli liikkeen lisäämisen ja liikunnan olosuhteiden mahdollistajana ja turvaajana. Vaikka kuntatalous asettaa haasteita, on tärkeää kehittää liikunnan ja liikkumisen olosuhteita keskeisenä kuntien veto- ja pitovoimatekijänä.
– Liikuntapaikkojen lisäksi, päättäjien tulisi huomioida, että mahdolliset koulujen sulkemiset vähentävät myös arkiliikuntaa. Sen lisäksi, että ne vievät usein alueelta pois lähiliikuntapaikan, pidentyvät koulumatkat vähentävät jalan tai pyörällä tehtyjä koulumatkoja ja lisäävät istumisen määrää koulukyyditysten takia. Tämä näkyy jo nyt Move!-mittauksissa huolestuttavana trendinä, kertoo Heidi Pekkola.
Hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyö liikkeen ja liikunnan lisäämisessä osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä tärkeää
Hyvinvointialueiden tulee huomioida liikkeen ja liikunnan edistäminen keskeisenä kuntouttavana, terveyttä edistävänä ja sairauksia ennalta ehkäisevänä toimenpiteenä. Liikunnan ja liikkumisen edistämisen kannalta tärkeintä on löytää yhteiset tavoitteet ja toimintatavat kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyölle hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
– Liikunnan rooli osana hyvinvointialueiden hyte-työtä vaihtelee hyvinvointialueiden välillä. On tärkeää, että tulevalla kaudella liikkeen lisääminen sekä liikkumattomuuden torjunta vakiintuvat keskeiseksi osaksi tätä hyte-työtä. Lisäksi liikuntajärjestöt ja urheiluseurat tulee ottaa mukaan tähän työhön kumppaneina, lisää Heidi Pekkola.
Liikunnan aluejärjestöt tekevät aktiivista vaalityötä kukin alueellaan ja konkretisoivat yhteisiä vaalitavoitteita alueiden omilla nostoilla.
– Liikunnan aluejärjestöt ovat paikallisesti ja alueellisesti vahvasti verkottuneita ja tekevät läheistä yhteistyötä kuntien kanssa. Tämä on ehdottomasti meidän vahvuutemme vaalityössä. Kiitos vaalityöryhmällemme, jossa oli mukana aluejärjestöjen puheenjohtajia ja aluejohtajia sekä Alueet ry:n edustus, tavoitteiden laatimisesta sekä asiantuntijoillemme tavoitteisiin vaikuttamisesta, kiittää Markku Siponen.
”Kymenlaaksossa vuotuinen liikkumattomuuden ja liiallisen paikallaanolon kustannus on vuosittain varovaisestikin arvioiden 68 miljoonaa euroa! Kun vertailuluvuksi otetaan PELKÄSTÄÄN Kymenlaakson Hyvinvointialueen noin 950 miljoonan vuotuiset toimintakulut hahmottuu potentiaali säästöihin.” toteaa Kymenlaakson Liikunnan toiminnanjohtaja Tommi Lehtinen ja jatkaa
”Kymenlaaksolaiset seurat tekevät laskennallisesti vapaaehtoistyötä vuodessa 44 miljoonalla eurolla vuodessa Kymenlaaksossa. Kymenlaaksossa toimivat Etelä-Kymenlaakson ja Kouvolan Urheiluakatemiat ovat nuorten merkittäviä pito- ja vetovoiman tekijöitä. Toivottavasti seuratoiminta ja urheiluakatemiat saavat jatkossa ansaitsemansa tuen kunnilta.”
Kuntavaaliehdokkaiden kannattaa huomio kiinnittää siihen, että Kymenlaakson maakunnassa päättäjät saavat tietoa lasten ja nuorten liikunnasta seuratoiminnassa muuta maata vähemmän. Muita seurattuja TEA –viisari indikaattoreita tuotu kuluneella valtuustokaudella huomattavasti aiempaa paremmin esille.
Liite: Suomen Liikunnan Alueet ry:n ja liikunnan aluejärjestöjen kunta- ja aluevaalitavoitteet sekä toimenpide-ehdotukset maakunnallisilla huomioilla
Lisätietoja:
Heidi Pekkola, pääsihteeri, Suomen Liikunnan Alueet ry, heidi.pekkola(a)alueet.fi , puh. 040 130 4530
Tommi Lehtinen, toiminnanjohtaja, Kymenlaakson Liikunta ry, tommi.lehtinen(a)kymli.fi ; puh. 040 5826 706