LIIKUTAA YHES- SEMINAARI 6.9.2024

Liikutaa Yhes- seminaari on tarkoitettu Kymenlaakson  varhaiskasvattajille. Toiminnallinen seminaari järjestetään Nuorisokeskus Anjalassa 6.9. kello 8:30 - 15:15. Seminaari on maksuton.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu ilmoittautumislinkistä.

Seminaarin järjestää kuntien varhaiskasvatukset, Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Kymenlaakson Liikunta.

Huom! Varhaiskasvatusjohtajille on 1 oma työpaja. Loput työpajat johtajat voivat valita vapaasti.

Työpajojen kuvaukset ja seminariin tarkempi sisältö alla.

PÄIVÄN SISÄLTÖ:

8:30 - 9:00 Ilmoittautuminen ja aamukahvit (Makasiini kahvilan edessä ulkona, säävaraus), ilmoittautumisen yhteydessä ostettavissa lounaslipukkeita (hinta 10,90 €, kortilla voi maksaa)

9:00 - 9:05 Yhteinen aloitus, Liikutaa Yhes-verkosto, liikuntasali 

9:05 - 9:45 Asiantuntijoiden puheenvuorot kaikille, liikuntasali

  • Rymyämisen teoriaa, Matti Huuskonen
  • Liikkuva perhe-ohjelman ajankohtaiset, Johanna Pekkanen

10:00-11:45 TYÖPAJOJA (2 omavalintaista)

11:45-12:45 LOUNAS KAIKILLA

13:00-14:45 TYÖPAJOJA (2 omavalintaista)

15:00-15:15 Yhteinen helppo tanssihetki

- Anne Puranen

- Ulkona päärakennuksen nurmella, jos hyvä sää (huono sää liikuntasali)

 

Suurin osa työpajoista ulkona säästä riippumatta. Pukeudu sään mukaan.

Ilmoittautuminen alla olevasta linkistä tai sivun valikosta. Ilmoittaudu 27.8. mennessä

Ilmoittaudu linkistä: ILMOITTAUTUMISLINKKI

Lisätietoja:

Kuntien varhaiskasvatuksista

tai

Petteri Mäkelä

Kymenlaakson Liikunta ry

petteri.makela@kymli.fi

044 013 7081

TYÖPAJOJEN KUVAUKSET

JOHTAJIEN TYÖPAJA  ”KAIKKI LIIKE LASKETAAN"

Liikkumisen ja terveellisen elämän johtaminen

Työyhteisön hyvinvointi on monien tekijöiden summa. Sen rakentamisesta ja ylläpitämisestä ovat vastuussa kaikki yhteisön jäsenet: työntekijät, esimies ja johto. Johtajalla on tärkeä rooli terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä, mutta myös johtajien oma työhyvinvointi tulee ottaa huomioon. Johtajien työpajassa pohditaan ja jaetaan toiminnallisia vinkkejä  liikkumisen ja terveellisen elämän johtamiseen sekä johtajien oman hyvinvoinnin tukemiseen.

Työpaja järjestetään ulkona

Tervetuloa mukaan!

Merita Vainio, apulaisjohtaja                                                                                   Jenni Hänninen, apulaisjohtaja

Tunteet liikuttaa

”Tunteet saavat meidät liikkumaan ja liikkumalla saamme tuntea. Työpajassa tarkastellaan tunteiden ja liikkumisen suhdetta lasten maailmassa ja millä tavoin voimme hyödyntää niitä liikkeen ja liikuntataitojen oppimisen lisäämisessä. Tarkastelemme myös, miten liikkumisella voimme harjoitella myös tunteiden säätely- ja tunnistamistaitoja. Työpaja on toiminnallinen ja osallistava.”

Jutta Hautamäki, LitM, Suomen urheiluopiston asiantuntija

Pallolla leikitellään!
Vinkkejä 3–7-vuotiaiden palloiluun

Sisältää:

  • "palloilun teoriaa"
  • käytännön vinkkejä/malliharjoitteita ja palloleikkejä

Kouluttaja: Minna Vierula, seuravalmentaja/varhaiskasvatusvastaava FC KTP Juniorit

Rytmiä ja liikettä

Tämä työpaja tarjoaa mahdollisuuden oppia kuinka musiikkia ja tanssia voidaan yhdistää luovalla ja innostavalla tavalla ja saada ihmiset liikeelle ilman liikkeelle lähtemisen kynnystä. Työpajassa opetellaan myös muutama tanssipätkä, joka on sovellettavissa eri musiikki tyyleihin.

Anne Puranen, koulutettu Personal Trainer, Kuntosali, -Stressinhallinta- ja Psyykkinen valmentaja ja ryhmäliikuntaohjaaja (mm. Lavis-lavatanssijumppa). Lisäksi Anne on valittu Positiivisimmaksi Kotkalaiseksi lokakuussa 2023.

· Seminaarin lopussa kaikkien osallistujien kanssa yhteinen helppo tanssihetki.

Rymykerho

Rymykerho on varhaiskasvatukseen kehitetty kokonaisvaltainen liikunta- ja luontopainotteinen menetelmä, joka pyrkii progressiivisesti kehittämään lasten fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia taitoja. Rymykerhossa rakennetaan kasvavan ja oppivan ihmisen perustaa seikkailullisella ja rajoja rikkovalla, mutta ennen kaikkea konkreettisella tavalla. Ihmisyyden kehittämisen ohella tarkoitus on samalla luoda kokonaisvaltainen työkalupakki itse kunkin omia seikkailuja varten.

Rymykerho edesauttaa vuorovaikutuksen kehittymistä ja lasten ryhmäytymistä yhteisten metsäseikkailujen merkeissä. Rymytessä pelataan monipuolisia pelejä ja leikkejä, opitaan ketteryyttä ja kehokontrollia, harjoitellaan itse- ja tunnesäätelyä sekä keskittymistä, nautitaan tavoitteellisesta, keskittyvästä ja ennen kaikkea mukavasta vuorovaikutuksesta kaikkien kavereiden kanssa sekä opetellaan yhdessä sopeutumaan muutokseen siitä nauttien, itsensä tuntien ja oman paikkansa maailmassa löytäen. Rymykerhon konseptia voidaan helposti soveltaa myös kouluikäisille lapsille ja nuorille.

Tehokas työpaja sopii idealistisille ja uutta etsiville kasvattajille, jotka eivät pelkää työntää käsiään tai kasvojaankaan multaan – saati hypätä suoraan syvään päätyyn. Suositeltavaa osallistua varusteissa, joiden likaantuminen tai rähjääntyminen ei haittaa.

Pieni esittely minusta:

Matti Huuskonen on toiminut varhaiskasvatuksen opettajana Jyväskylän kaupungilla vuodesta 2012 alkaen. Kokopäivätyönsä ohella hän harjoittelee päivittäin sekä opettaa Wan Kam Leung Practical Wing Chun Kung Fu -itsepuolustusjärjestelmää, ja on maailmanlaajuisesti arvostetun Si-Fu Veka Rounevaaran suljettujen ovien oppilas. Osana varhaiskasvatuksen opettajan työtään hän on vuodesta 2016 saakka kehittänyt Rymykerho-menetelmäänsä, joka vallankumouksellisella tavalla mahdollistaa varhaiskasvatusikäisten lasten fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten taitojen progressiivisen ja yhtaikaisen kehittämisen. Vuodesta 2020 hän on kouluttanut menetelmänsä soveltamista varhaiskasvatusyksiköissä Jyväskylän alueella, ja nyt menetelmä on kovaa vauhtia leviämässä myös Keski-Suomen rajojen ulkopuolelle.

Lapsen (1-3 v) liikkumisen kehityksen tukeminen varhaiskasvatuksessa

Tule kuulemaan ja keskustelemaan!

Työpajassa käydään läpi lapsen tyypillistä liikkumisen kehittymistä. Annetaaan vinkkejä havainnointiin ja pohditaan, miten tukea pienten lasten liikkumisen kehitystä varhaiskasvatuksessa tavallisissa, toistuvissa arjen toiminnoissa.

Työpajan vetäjinä toimivat lasten fysioterapeutit Sanna Immonen ja Minna Soinoja Kymenlaakson hyvinvointialueelta, joilla on vuosien kokemus lasten fysioterapiasta. 

Aarteita luonnossa alle 3-vuotiaiden liikunnallista luontotoimintaa.

"Luonto on täynnä ihmeitä, jotka odottavat löytäjäänsä."

Työpajasta ideoita lapsia osallistavaan, eri aistialueita aktivoivaan ja liikkumaan innostavaan toimintaan luonnossa seikkaillen, leikkien, tutkien ja ihmetellen."

Varhaiskasvatuksenopettajat ja ympäristökasvattajat, Anu Honkanen ja Kati Laaksonen, Upseerin päiväkoti, Kouvola

Skidiboxing - nyrkkeilyleikkejä lapsille

Voiko lapsille opettaa lyömistä? Miksei?

Nyrkkeilyleikit mahdollistavat sallittua energianpurkua, kun sovitaan säännöt ja mahdollistetaan turvallinen ympäristö ja välineet. Nyrkkeilyleikit tukevat motoristen taitojen harjaannuttamista sekä vuorovaikutus- ja itsesäätelytaitojen opettelua, niihin voidaan yhdistää eri oppimisen sisältöjä.

Työpajasta saat ideoita ja vinkkejä nyrkkeilyleikkeihin, lyöntitekniikoihin ja nyrkkeilyvälineiden valmistukseen sekä perusteluja, miksi nyrkkeily sopii alle kouluikäisille lapsille.

Työpajan vetäjä: Päivi Virtanen ja Jaana Knude

Liikuntaneuvoja ja kuntonyrkkeilyohjaaja

Varhaiskasvatuksen opettaja ja lasten liikkumisen asiantuntija, Kouvola

Muuv-Aut!

Miten saadaan arkisista asioista toiminnallisia? Voiko perinteisesti sisällä tehtäviä asioita tehdä myös ulkona? Entä metsässä? Tule tutustumaan miten saadaan arkeen lisää liikettä, ja minkälaista toimintaa voikaan toteuttaa ulkona! 

Tarjolla runsaasti helppoja vinkkejä ja käytännön neuvoja!

Merita Vainio ja Eetu Iiskola, Kouvolan varhaiskasvatus

Digillä Hikipintaan

Miten saada digistä voima, joka liikuttaa lasta? 

Tutustutaan yhdessä siihen, miten digistä saadaan passivoivan tekijän sijasta helposti lasta liikuttava apuväline! Digivinkkejä lasten liikuttamiseen, jotka sopivat kaiken tasoisille. Työpajasta saa vinkkejä kaikki, jopa ne, joilla voi itsellään olla digin kanssa haasteita! Työpaja ei vaadi mukaan laitteita. 

Eetu Iiskola, Digipedagogiikan asiantuntija, Kouvola

Tunteet hukassa -metsäseikkailu

Tunteet hukassa -metsäseikkailu on metsään tai luontoympäristöön viety tunnetaitoseikkailu, joka on suunnattu alle kouluikäisille ja alakouluikäisille lapsille. Metsäseikkailu opettaa tärkeitä asioita lapsen kehityksen kannalta: seikkailu opettaa erilaisia tunteita ja niiden ymmärtämistä, luonnon ja eläinten kunnioittamista sekä ruokkii mielikuvitusta ja lapsen omaa luovuutta. Tunneseikkailussa kehittyvät myös lapsen omat ongelmanratkaisutaidot sekä ryhmässä ja yhdessä toimiminen. 

Mari Parikka-Nihti, Suomen Latu

Uusi Normipäivä

  • Varhaiskasvatusyksiköille on nyt suunniteltu oma Uusi normipäivä -työpaja. Työpaja herättää, oivalluttaa ja motivoi huomaamaan mahdollisuudet ja keinot, joita kunkin yksikön oma työarki ja ympäristö tarjoavat liikkeen, palautumisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin lisäämiseen.
  • Esittelyssä Henkilöstöliikuntabarometrin tuloksia 2023 kuntien varhaiskasvatuksen ja perusopetukseen kytkeytyen

Sanna Saarinen, Kymenlaakson Liikunta ja
Teemu Ripatti, Liikkuva aikuinen -ohjelma / Liikkuva työelämä


Lippupallo

Vauhdikas joukkuepeli sopii myös pienemmille lapsille. Jenkkipallosta tuttu sovellus on turvallinen ja hauska peli, joka saa paljon liikettä aikaan.

Indians